Winnetou

Winnetou

Juhász Péter tette meg az első lépést egy új-ellenzéki egység összehozására

2017. március 28. - karlmay

Juhász Péter, az Együtt elnöke közös választási listát és jelölteket szeretne az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és a Kétfarkú Kutya Párttal. Az LMP és a Momentum már meg is szólalt, nem kérnek Juhász ajánlatából. Meglehet, Juhász nem is a pártvezetőknek, hanem a választóiknak üzent. Ne adjuk még fel, el lehet zavarni a Fideszt!

Nemrégiben írtunk arról, hogy szerintünk mikor lenne lehetősége leváltani a Fideszt a mai széttöredezett ellenzéknek. Örömmel olvastuk, hogy az Indexnek adott interjúban Juhász Péter arról beszélt, hogy közös választási listát és jelölteket szeretne az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és a Kétfarkú Kutya Párttal. Az Együtt elnöke az új pólusnak nevezett összefogásba minden ellenzékit bevenne, aki szemben áll a 2010 előtti baloldali világgal, tehát az MSZP, a DK és a Liberálisok pártja ebbe nem fér bele. Az új pólus közösen jelölne egy párton kívüli miniszterelnök-jelöltet.

Nem mellesleg, mi is pontosan ezt a megoldást javasoltuk.

De nem lepődtünk meg, amikor azt olvastuk szintén az Index cikkében, hogy:

A megszólított pártok közül már a Momentum és az LMP is jelezte az Indexnek, hogy nem kérnek az új pólusból, és ebből a szövetségből. A Momentum ragált a leggyorsabban. Hajnal Miklós szóvivő azt mondta: a Momentum az emberekkel szövetkezik, nem a pártokkal. Ez tehát azt jelenti Hajnal Miklós szerint, hogy "nem lehet szó ilyen jellegű összefogásról, ezt már többször egyértelművé tettük".

Ezután következett az LMP elutasító üzenete. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja az új pólusos felhívást úgy kommentálta: "Juhász Péter is hatalomtechnikázik egy évvel a választások előtt". Az LMP szerint Orbán Viktor érdeke az, hogy az ellenzék listákról, mandátumukról és technikákról beszéljen, nem pedig arról, milyen Magyarországot ajánl a választóknak.

Értjük az LMP és a Momentum hatalomtechnikázását is, de Juhászék üzenete minden jel szerint az LMP, a Párbeszéd, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt szavazóinak, és nem a pártvezetőknek szólt. Arról ugyanis nem hallhattunk, hogy ezek a pártok tárgyaltak volna arról, hogy összefognának.

Viszont úgy tűnik, hogy az Együtt vezetői is egyetértenek velünk abban, hogy ennek az új-pártos, értékrendjében alapvetően közel álló tengelynek az az egyetlen esélye, ha képesek egy közös, egymást erősítő bázist alkotni.

A hősies sikert sem ígérő LMP-féle kamikaze-politika egy sokkal dicstelenebb öngyilkosságot jelent 2018-ban, hiszen az LMP is alig pár szavazattal ugorta meg az 5%-os listás küszöböt 2014-ben. Viszont most részben az ő szavazóikra hajt a szintén "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" attitűddel mozgó Momentum is, miközben ez a tábor nem lett nagyobb, sőt hetente újabb szavazóik költöznek külföldre egy jobb élet reményében. 

Aki kormányváltást akar, akinek elege van a Fidesz mindenkit meglopó rendszeréből, az feltehetőleg előbb-utóbb megérti, hogy a szuicid, mondvacsinált okokból különinduló pártokra adott szavazatok el fognak veszni egy egyfordulós választáson.

Ahogyan már egyszer leírtuk: ha ezek a relatíve új pártok képesek lennének egy koordinálásra, akár közös választási párt építésre, akkor sok bizonytalan, eddig a politikától és a választásoktól magát távol tartó szavazót is aktivizálni tudnának, így az MSZP-DK tengely 17-18 %-os népszerűségét simán megugorhatnák.

Ha az MSZP-DK tengely és az LMP-Együtt-Párbeszéd-Momentum tengely képes lenne két külön listát állítani, és az egyéni választókerületekben koordináltan jelölteket állítani hangsúlyozottan hitelességi és népszerűségi alapon, akkor közösen elérhetik a hagyományos, korosodó baloldali szavazókat és a tudatosabb harmincas-negyvenes korosztályt, valamint kvalifikáltabb, kritikusabb fiatal választói réteget.

Egy ilyen stratégiával megvalósítható, hogy az ellenzék stabil 38-40 %-ot érjen el az egyéni választókerületekben, ami azt jelentené, hogy a Fidesz és a Jobbik jelöltjei is mögöttük végeznének. Ez akár kétharmados győzelmet is hozhat.

Legyen világos: minden ellenzéki pártnak komoly felelőssége van abban, hogy képesek lesznek-e 2018-ban leváltani a Fideszt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://winnetou.blog.hu/api/trackback/id/tr8512379627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása