Winnetou

Winnetou

Mikor lesz esélye leváltani az ellenzéknek a Fideszt?

2017. március 12. - karlmay

Sokakat mozgat a kérdés, hogy mikor lesz lehetősége leváltani a Fideszt a mai széttöredezett ellenzéknek. Nem az ellenzék szapulásával foglalkozunk ebben a bejegyzésben, hanem egyfajta reális kép alapján adunk javaslatot.

Szerintünk, ha ma is a 2013 előtti választási rendszer lenne érvényben, akkor ma is lenne reális esély arra, hogy a Fideszt egy választáson le lehessen győzni, hiszen az akkori, sokkal kompaktabb és átláthatóbb méretű választókerületekben a kétfordulós rendszer lehetővé tenné, hogy a második fordulóban az első fordulóban már hitelesen megmérettetett legerősebb ellenzéki jelölt mögé sorakozzon fel mindenki, aki a kormányváltásban érdekelt.

Ha lenne az ellenzéki pártokban elég eltökéltség, akkor a választási rendszert kellene megváltoztatniuk. Az LMP részéről Hadházy Ákos és az Együtt részéről Szigetvári Viktor is próbálkozott a kérdéssel, de a Jobbik és az MSZP megakadályozta az összellenzéki mozgást, mert az a vakhit mozgatja őket, hogy nekik még jól jöhet egy az Orbánéhoz hasonló győzelem esetén a könnyen jött kétharmad (az már más kérdés, hogy ennek mi a realitása). Mindenesetre aktuális lenne a választási rendszer helyreállításának kérdése, mert a Fidesz újra hozzá akar nyúlni (nyilván kizárólag saját érdekeit szem előtt tartva).

Ha a jelenlegi, kizárólag a Fidesz érdekei szerint felépített választási rendszer mocsarában megrendezésre kerülő "úszóverseny" keretében kell megmérettetnie magát az ellenzéknek - márpedig nagyon úgy fest, hogy a körülmények már nem fognak 2018-ig javulni -, akkor egy új stratégiát javaslunk követni.

fotó: 24.hu

Hétköznapi beszélgetésekben gyakran hallani legyintő értelmiségiektől, még közügyek iránt érdeklődő kisnyugdíjasoktól és elcsigázott, kizsigerelt középkorúaktól, hogy miért nem fog már ez a töketlen ellenzék össze? Nem szeretnénk itt most hosszú elemzésbe menni, de aki követte 2013-2014 környékén a kampány eseményeit, majd a választás eredményét is átgondolta, az józan ésszel levonhatta már az elrontott kampány során is világos következtetést, hogy az efféle összefogás nem megy.

Egyrészt a lejáratott/lejáratódott politikusok nem hoznak egy összefogásban, hanem visznek szavazatot, másrészt az MSZP és meghasonlott kistestvére, a DK nem képes azt a szavazóbázist megszólítani, amit az Együtt és a PM, viszont egy MSZP-DK kombó kifejezetten taszítja az Együtt-PM fiatalabb, nyugatosabb világra vágyó szavazóit. Egy Gyurcsány Ferenccel, Vadai Ágnessel, Puch Lászlóval és Szanyi Tiborral lefegyverzett összefogás pedig nem képes megszólítani a bizonytalanok széles, 40-50 százalékos táborát, csak azt az erősen hatvanplusszos réteget, akik világ életükben balra szavaztak.

Mi úgy látjuk, hogy akkor van reális esélye az ellenzéknek leváltani a Fideszt, ha a pártok végre felismerik saját érdekeiket, amely nem merülhet ki az "elindulunk mind a 106 helyen, mert minden más párt szar" öngyilkos politikájában. Ez az LMP-nek 8 éve nem jön össze, és látszik, hogy a Jobbik sem érhet el ezzel átütő sikert, a Momentum hasonszőrű mozgását pedig tekintsük még nem megérett gondolatnak, akkor is, ha a különindulást most "tízezerszázalékra" ígérik. Aki nem a kormányváltásra játszik 2018-ban, az el fog bukni.

Az MSZP és a DK akkor tud érdemben javítani a jelenlegi pozícióin, ha felismerik azt, hogy - minden nehézség ellenére - Botka László messze a legjobb miniszterelnök-jelölt, akit a még mindig horngyulai jelölteket idealizáló poszt-MSZMP pártjai képesek kiállítani. A Gyurcsány Ferenc személye körüli problémákat szerintünk képesek lesznek kezelni ebben a körben (ha nem, akkor az szintén egy öngyilkos megoldás).

Az LMP-Együtt-Párbeszéd-Momentum tengely egy másik szavazói bázist tud elérni, mint az MSZP-DK tengely, ráadásul az ő szavazóikat erősen taszítja Gyurcsány, Vadai, Puch vagy Szanyi személye, illetve a hozzájuk hasonló karakterek.

Számukra a hősies sikert sem ígérő LMP-féle kamikaze-politika egy sokkal dicstelenebb öngyilkosságot jelent 2018-ban, hiszen az LMP is alig pár szavazattal ugorta meg az 5%-os listás küszöböt 2014-ben. Viszont most részben az ő szavazóikra hajt a szintén "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" attitűddel mozgó Momentum is, miközben ez a tábor nem lett nagyobb, sőt hetente újabb szavazóik költöznek külföldre egy jobb élet reményében.

Ennek az újpártos, értékrendjében alapvetően közel álló tengelynek az az egyetlen esélye, ha képesek egy közös, egymást erősítő bázist alkotni, ahogyan ez kisebb sikerrel elindult a Juhász Péter, Hadházy Ákos és Jávor Benedek trió által létrehozott Igazmondó Alapítvánnyal is. 

Ezek a szervezetek nem erősek vidéken, habár az LMP-nek és az Együttnek is vannak komolyabb vidéki politikusai és szervezetei is, de ez a szint még nem elégséges az önálló boldoguláshoz (legyünk igazságosak, a DK nyugdíjasklubjai és a szocialisták csak pénzért megmozdulni hajlandó, jellemzően csalódott, öregedő vidéki bázisai sem elégségesek). A Párbeszéd és a Momentum viszont jelenleg szinte nullán vannak Budapesten kívül, előbbi a saját taktikai hibái miatt, utóbbi pedig történetileg áll még az építkezés elején.

Ha ezek a relatíve új pártok képesek lennének egy koordinálásra, akár közös választási párt építésre, akkor sok bizonytalan, eddig a politikától és a választásoktól magát távol tartó szavazót is aktivizálni tudnának, így az MSZP-DK tengely 17-18 %-os népszerűségét simán megugorhatnák.

Ha az MSZP-DK tengely és az LMP-Együtt-Párbeszéd-Momentum tengely képes lenne két külön listát állítani, és az egyéni választókerületekben koordináltan jelölteket állítani hangsúlyozottan hitelességi és népszerűségi alapon, akkor közösen elérhetik a hagyományos, korosodó baloldali szavazókat és a tudatosabb harmincas-negyvenes korosztályt, valamint kvalifikáltabb, kritikusabb fiatal választói réteget.

Egy ilyen stratégiával megvalósítható, hogy az ellenzék stabil 38-40 %-ot érjen el az egyéni választókerületekben, ami azt jelentené, hogy a Fidesz és a Jobbik jelöltjei is mögöttük végeznének. Ez akár kétharmados győzelmet is hozhat.

Legyen világos: minden ellenzéki pártnak komoly felelőssége van abban, hogy képesek lesznek-e 2018-ban leváltani a Fideszt. 

 

(Megjegyzés: A Jobbikkal a Fidesz leváltása kapcsán nem érdemes foglalkozni, mert egyrészről Vonáék még rosszabbak, mint a Orbánék, másrészről az ő szavazóik a Fidesztől elpártolt megkeseredett, csalódott, szélsőséges nézetekkel önbizalmat kompenzáló rétegek, akik Habonyék menekültellenes és összeesküvéselméletes kampányainak hatására bármikor leszavaznak a Fideszre is, de egy választáson mindenképpen a fideszes-kisgazdás-kereszténydemokratás tábort osztják meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://winnetou.blog.hu/api/trackback/id/tr1812331409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása