Winnetou

Winnetou

Most van itt a Momentum, nehogy elillanjon

2017. február 23. - karlmay

Üstökösként felvillanva csapódott be a Momentum Mozgalom a politikai szférába, de a párttá alakuló fiatal társaság hamar követheti az elmúlt évek fényesen indult hazai ellenzéki közéleti "meteoritjai" az érdektelenség sötét és ingoványos talajára.

Látványos eredményt ért el a Momentum olimpia-ellenes népszavazási kezdeményezése, hiszen nem egészen egy hét alatt az budapesti olimpiai pályázat visszavonása mellett döntött szerdán a kormány. Orbánék megfutamodása logikus lépés, hiszen nem akartak egy újabb népszavazáson szégyenben maradni, és nem is lett volna számukra előnyös, ha sokáig tud a Momentum a nolimpiai kampányból építkezni. 

Viszont ez a lépés kifogta a szelet a Momentum hajójából, hiszen nehéz újabb olyan budapesti témát találni, amely friss szereplőként hasonló sikerre vihető, de Fekete-Győr Andrásék nem is erre készülnek, hanem vidéki, helyi ügyeket akarnak megoldani egy olyan terepen, ahol kizárólag Mészáros Lőrinc újságjai tudósítanak. 

De nézzük a friss Heti Válaszban megjelent interjút, ami sok szempontból is érdekes.

Fekete-Győr András, a Momentum vezetője bevallotta, hogy polgári-konzervatív szocializációja van, és 2010-ben a Fideszre szavazott (sőt az interjúban bevallja, hogy édesapja ma is Fidesz szavazó), és emellett világossá tette azt is, hogy a Momentum a jelenlegi ellenzék erővel való szövetségkötéstől és a koordinált jelöltállítástól is határozottan elzárkózik, mivel az LMP-Együtt–Kétfarkú tengely sem fér bele az általuk elképzelt politikai-kulturális szemléletváltásba. Fegyőr - ahogyan a momentumos fiatalok közül többen becézik - be is vallja, hogy ezzel a hozzáállással nem reális a 2018-as kormányváltás, ezért a párttá alakuló Momentum valójában nem 2018-ban tervezi leváltani a Fideszt, hanem csak 2022-ben. 

Mi következik mindebből?

  • A 2010-ben saját szavazatával is Orbánt kormányra segítő Fekete-Győr szerint a 2010 után létrejött új ellenzéki pártok nem hitelesek, mert ők már a "régi ellenzék".
  • Fekete-Győrék követnének egy kvázi LMP2.0 stratégiát - ami az LMP-nek közel 10 éve nem jön be -, miszerint csak ők hitelesek és senki más nem (sem Szél Bernadett, sem Hadházy Ákos, sem Juhász Péter, sem Jávor Benedek, sem Kovács Gergő... sorolhatnánk). 
  • Ennek megfelelően a Momentum bevállalja, hogy szabad a Fideszt engedni még 5 évig dúlni, ami alatt tényleg végképp minden demokratikus maradványt fel lehet számolni.

Fekete-Győr bevallotta az interjúban azt is, hogy benne van a pakliban: a munkájuk nem sikerül, és 30 nap múlva már senki sem fog emlékezni rájuk. 

Szerintünk, ha a Fekete-Győr által felvázolt stratégiát követi a Momentum, akkor esélyes, hogy a netadós tüntetéseket szervező fiatalok vagy a Tanítanék Mozgalom sorsára fognak jutni, de mi nem ezt kívánjuk nekik. 

Érdemes lenne a Momentum vezetőinek újratervezni, és egy olyan stratégiát alkotni, amely az LMP-Együtt–Kétfarkú tengelyen az ellenzéki oldal hiteles szereplőivel olyan újabb lendületet adni ennek a meteoritnak, amely képes kipusztítani a közéletből a korrupt, retrogád politikai elit Fidesz-MSZP tengelyen utazó dinoszauruszait.

Uff!

A bejegyzés trackback címe:

https://winnetou.blog.hu/api/trackback/id/tr7512284945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása